Clubkampioenschap

Verslag van Speeldag 01 maart 2017 – Ronde 13
Vandaag werden er twee partijen vooruit gespeeld en één partij was een inhaalwedstrijd.
Reeks 1:
Fred Stryckers speelde met de witte stukken tegen zijn goede vriend Rik Serruys, het werd een doorschuifvariant van de “Caro Kann”, wit stond lang beter tot hij een combinatie overzag waarbij hij kwaliteit moest inleveren, gelukkig voor de witspeler had  de zwartspeler niet veel tijd meer, zwart ging door zijn vlag en ondertussen al in een verloren stelling.
Dardha Bardhyl speelde tegen zijn kleinzoon Daniel Dardha, Vlaams Jeugdkampioen Miniemen (min 12 jaar), een inhaalpartij. Hier kwam een “Caro Kann – Pirc” op het bord, het zag er heel lang remise uit wat de witspeler ook al enkele malen had voorgesteld maar na uren spelen werd grootvader moe en blunderde in het eindspel wat fataal was ! en zo eindigde hier de partij die moordend was voor grootvader.
Reeks 2:
In de tweede reeks speelde Hilde Berghs met de witte stukken tegen Leo Geylen, hier kwam een “Engelse opening” op het bord na  c4 Pf6  Pc3 d5  cxd5 Pxd5  e4!  zwart koos voor  PxPc3 maar koos daarna een plan met  e5  en Lc5, meestal kiezen ze na  Pxc bxc  voor  g6 en dan wordt het een “Gruenfeld-Indische”.
Toen ik even mee keek naar de partij dacht ik achteraf dat  Pb4  (zie diagram) zwart voordeel zou geven omdat na  d3?!  en  c5  wit met een  isolani zit!  Nog even vermelden dat na  Pb4 uiteraard geen  d4  kan wegens  Dxd4! Dxd4  Pc2+ en zwart wint ! Thuis gekomen ben ik dat natuurlijk ook gaan opzoeken in de online database en ik moet toegeven dat Hilde absoluut gelijk had en dat  e4  de beste zet is voor wit !!  maar na Pb4 ?!  doet wit  Lc4! Pd3+ Ke2 Pf4  Kf1  en wit heeft
voordeel ! Leo kende echter totaal niets van deze variant en verloor snel een pion en later ook de partij !
Bij de man met de mooie snor Frans Crauwels en Jef Embrechts kwam een “Benoni” op het bord, wit zat opgezadeld met een slechte loper maar zwart most dan wel de damevleugel dichtschuiven en een Koningsaanval starten. De zwartspeler deed dit echter niet en wit rolde heel de damevleugel op en won de partij !
Reeks 3:
Bij Vermaere en Lemmens kwam in eerste instantie een “Blackmar Diemer” op het bord wat ontstaat  na  d4 d5  e4 , zwart koos echter voor e6 en het werd een “Franse partij” die uiteindelijk in remise eindigde.

Bij Van der Steen en Mathé kwam een “Birth” op het bord  1.f4  dus, maar de zwartspeler speelde de “Mathé-variant” en daar had de witspeler geen verhaal tegen en verloor de partij.
Bij Keynen en Bruynseels gebeurde iets vreemd, wit speelde i.p.v. Pc4xd6  Pf3xd6 wat uiteraard niet kan, is geen superpaard ! maar hierdoor moest de witspeler wel met dit stuk spelen dit kon echter alleen nog naar  h2  wat zwart dan gewoon neemt met  Ld6  en Dc7 , stukverlies dus ! de witspeler gaf sportief op !
Reeks 4:
Bij Bacskai F. en Lemeire kwam een “Larsen opening” op het bord 1.b3 , de partij wezrd remise.
Bij onze man van Radio Minerva Jan Meeus en John Neefs kwam een “Hollandse Stonewall” op het bord, wit had al een aantal keren de winst gemist en de partij werd uiteindelijk remise.

Alain Talon en Raoul Heyndrickx

 

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.