SKD-Z 2015-2016 Clubkampioenschap

Verslag van speeldag 16  (30/03/2016):
Reeks 1:
IMG_0292
Bij de partij van Robert Schuermans en onze voorzitter kwam een “Versnelde Draak” op het bord waarbij zwart, na ruilen op  d4 , met de zet  e5  (?) afkwam. Hierdoor kreeg zwart een stelling met kaas met gaatjes, al snel bleek dat de zwarte opzet en het nieuwtje  e5  niet voor herhaling vatbaar waren. Robert won dan ook zonder enige moeite de partij.
Bij Ismailaj en Robbé kwam een ” Sicilian Defense” op het bord met  2.Lc4  (Bowlder Attack, ECO: B20 ?), de zwartspeler kwam in tijdnood tegen onze blitz-man en verloor de partij.
IMG_0297
Bij Dardha Daniel en Stryckers kwam een “Staunton Gambit” op het bord wat ontstaat na  d4 f5   e4 fxe   Pc3 Pf6   Lg5 Pc6   de witspeler had zich duidelijk goed voorbereid. Ook al kon zwart de dames ruilen en met een plus-pion, de zwarte stukken zaten helemaal ingesnoerd, ook al was de stelling nog te houden voor zwart. Het speelde heel wat aangenamer voor wit en zwart moest de juiste verdediging vinden !  In een zeer moeilijke stelling gaf Fred een toren weg met een aftrekschaak.
Reeks 2: 
IMG_0294
Bij de wedstrijd tussen Cop en De Cock kwam een “Siciliaanse Verdediging, Kan Variatie (B41)” op het bord met  g3  , zwart nam een pion op  c2  met de dame.
Zie diagram:
image001
Wit speelde hier  Pc3 ! en kijk hoeveel velden de dame nog heeft, juist exact 0. Het is ook niet verwonderlijk, zwart zondigde tegen alle regels van het schaakspel en vergat te ontwikkelen en stelde zich niet de vraag: “Is het wel uitvoerbaar wat ik hier doe?”. De dame zat gevangen maar Camille ging voor de marteling, nam een stuk en ruilde de dames en even later ging er nog een in de doos, de zwartspeler bleef maar voort spelen alsof hij er voor betaalt werd Θ , als hij helemaal kaalgeplukt was als een kip gaf hij eindelijk op.
Bij Crauwels versus Serruys kwam een “Slavische” op het bord en het werd een echte trek- en duwpartij waar de zwartspeler duidelijk veel beter in was, in het verre eindspel won Rik verdiend de partij.
Berghs versus Goddé Matthias , hier kwam een “Engelse opening” op het bord, Hilde kon winnen, zag dat ook maar taxeerde het fout en deed het niet. In het middenspel kwam zwart stil maar zeker in het voordeel en als Hilde ook nog eens materiaal verloor was er geen redden meer aan. Hier is de jeugd goed weggekomen.
Bij  Verbert versus Embrechts kwam een “Italiaans partij” op het bord, zwart verkreeg snel een beter spel en de “witte tijd” was ook op, in de KO-fase blunderde John ook een stuk weg.
Over de partij van Delvaux tegen Van Dingenen valt niet veel te vertellen, zwart speelde een solide opening en het werd een saaie remise-partij.
Reeks 3:
IMG_0302
Bij Kutti tegen Van Laer kwam een “Siciliaanse Verdediging, Kan Variatie (B41) ” op ,het bord, wit speelde de opening helemaal fout maar de zwartspeler ,die nog niet veel ervaring heeft met deze opening, speelde het op zijn beurt dan ook fout en kwam helemaal in de verdrukking te staan. In een hopeloze stelling blunderde zwart ook nog eens een stuk weg en gaf direct sportief op.
Alain Talon / Raoul Heyndrickx
Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.