SKD-Z 1/4de finale Bekercompetitie

SKD-Z 1/4de finale Bekercompetitie

  • Talon – Viaene 3 – 1

Deze partij werd reeds gespeeld op vrijdag 22/07 tijdens de clubavond van KSK Deurne. Jan had zich reeds ingeschreven voor het TIPC tornooi in Charleroi en dat wordt gespeeld van 23 tot en met 30 juli. De tornooileider gaf zijn fiat, over de onderlinge afspraak die Jan en Alain hadden gemaakt, om de partij vervroegd te spelen.

Alain verraste vriend en tegenstander en ook een beetje zich zelf door te openen met e4. Hij offerde een pion en kreeg daarvoor wel compensatie maar voelde zich zeer oncomfortabel in het ontstane middenspel. Uiteindelijk wist Alain de partij toch naar zijn hand te zetten en stuurde Jan met lege handen naar huis (en Charleroi).

  • Gauwloos – Denekens 3 -1

Marcel blijft de SKD-Z schaakwereld verbazen. Na het vel van Leo G heeft hij nu ook de pels van Chris op zijn zolder hangen. Door zijn meniscus letsel blijft Chris de voorkeur geven om zijn partij op de begane grond (in de cafetaria) te spelen maar dat speelt allemaal geen rol voor Marcel. Hij strafte een incorrect offer van Chris onherroepelijk af. Ja, Marcel is dit seizoen de bekerrevelatie van SKD-Z!

  • Smets – De Cock 0 – 3 FF

Deze uitslag vergt toch enige uitleg. Toen Maurice zich inschreef voor de bekercompetitie had hij nooit gedacht dat hij kon doordringen tot de 1/4de finale. Meer zelfs hij verwachtte zelfs niet om de poule fase te overleven. Tot zijn grote verbazing drong hij toch door naar de knock-out fase waar hij in de 1/8ste  finale Jef M versloeg. Met veel spijt in het hart kwam hij me vorige week vertellen dat hij op 27/07 met verlof was. Voor hem bleek er geen ruimte te zijn om zijn partij vóór de halve finale van 03/08 te spelen. Het heropvissen van de verliezer van de partij van de 1/8ste finale was volgens het bekerreglement niet mogelijk, trouwens Jef M vond dat hij die kans had verspeeld door te verliezen tegen Maurice.

Geheel buiten zijn wil om, is dit dus een gemakkelijke stap naar de halve finale voor Stan.

  • Moors – De Meyer 2 – 2 (blitz 3 – 1)

Wit opende met d4 en uiteindelijk kwamen we in een Nimzo-Indische variant terecht. Het middenspel werd gestart met pionnenruil op c5. Zwart had de keus om te nemen met d6 of b6. Na het slaan met d6 ontstond er een positioneel gedrum om de open d-lijn te domineren met de torens. Marc gebruikte het best zijn elle bogen en kreeg zelfs voet aan de grond op de zevende rij met dreiging om de ongedekte loper van zwart te nemen op b7. Jef had de keuze tussen La8 of La6 te spelen. La8 was de veiligste optie en toch speelde zwart La6. Wat toen volgde voor beide partijen deed zeer aan de ogen van elke schaakliefhebber. Zwart stapelde de foute zetten op maar wit weigerde er van te profiteren. Uiteindelijk kwam er een potremise stelling op het bord.

De blitz partij met wisseling van kleur gaf Moors wat Moors  toekwam, namelijk de plaats in de halve finale.

 Jef De Meyer (Tornooileider)

Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.