SIMULTAAN

Zoals ieder jaar weer onze simultaan, dit jaar werd deze gegeven door Helmut Froeyman (2277 Fide ELO) en (2319 Nat. ELO).
De witspeler start om 14.15 en de laatste partij was gedaan om 20 uur. Helmut haalde het mooie resultaat van 23 op 24.
De Held van de dag is onze Fred die knap remise wist te halen, ook Daniel haalde een solide remise. Maar ook een dikke verdienste voor Matthias Goddé die tot het laatste vocht in een toreneindspel dat vermoedelijk remise was maar wat door tijdsdruk toch gewonnen werd door de witspeler. Wat we zeker ook niet mogen vergeten is het knappe resultaat van Ria die wel snel een pion verloor maar lang stand hield tot de voorlaatste, ook hier moest Helmut tot het gaatje gaan om het eindspel te winnen.
Over naar de partijen:
F0553   F0557
Yannick had zich vergist in de opening en moest na 10 zetten zijn koning al omleggen, voor de rest waren het overal zeer spannende partijen. Bij Leo Geylen kwam een Scandinavische op het bord dat overging naar een Franse Rubenstein, na  e4 d5  ed Dd5  Pc3 Da5  d4 Pf6  Pf3 Lg4  h3 Lxf3  Dxf3 c6 Lc4 e6  wit won een pion maar het was heel hard werken om het eindspel te winnen.
Onze voorzitter koos voor een solide Caro Kann, stil maar zeker kwam zwart onder zware druk te staan en het mat was niet meer te voorkomen. Bij Frans Crauwels kwam een Grivas variant van het Siciliaans op het bord, de witspeler kende duidelijk de nieuwe theorie en al snel kwam zwart onder grote druk te staan, de witspeler koos voor een solide en veilige winst. Bij Kenneth kwam ook een Caro Kann op het bord maar de zwartspeler gaf het de opening een eigen wending, het was een zeer scherpe partij maar uiteindelijk werden de zwarte gaten in de stelling toch te veel, met een tactische wending maakte de witspeler het mooi af. Bij Jef Meulenbergs kwam een versnelde draak op het bord, er kwam een Pion van wit op  d5  terecht en de witte vijandelijke stukken drongen de zwarte stelling binnen met “0” als resultaat. Bij De Cock Stan kwam een Siciliaans op het bord wat overging in een vreemde drierijensysteem, zwart overzag een stukoffer en de zwarte stelling zakte in elkaar als een kaartenhuisje. Bij Richard Bleijenbergh kwam het Russisch op het bord, om 17 uur gaf Richard op omdat hij weg moest.
F0556
Onze Held van de dag is onze Fred die in een Burn van het Spaans  e4 e5  Pf3 Pc6  Lb5 Pd4  de witspeler wist te verrassen en vermoedelijk zelfs de winst liet liggen maar toch een verdienstelijke remise van onze man, knap Fred ! Bij Matthias Goddé kwam een zeer theoretisch duel van de Sveshnikov op het bord wat dus altijd een zeer spannende strijd is, het leek dat zwart op zeker moment ging winnen maar dit bleek een droom want als alle rook verdwenen was stond wit een pion voor in een toreneindspel wat nipt gewonnen was, Matthias hoopte nog dat Helmut ging promoveren tot dame pat !!maar jammer, maar helaas koos de witspeler voor een toren. Bij de oudste deelnemer, Frans Bellens, kwam een Philidor op het bord, snel een pion kwijt, lang gevochten en verloren.
Rik Serruys koos voor zijn geliefde Caro Kann, lang gelijk maar uiteindelijk door lang laveren van de witspeler toch een puntje voor de similtaangever. Bij Luc Pattyn kwam een draak op het bord, zwart offerde kwaliteit en kreeg hiervoor mooie compensatie, wit verloor de kwaliteit terug en het leek remise te worden maar uiteindelijk moest zwart toch het onderspit delven.
Bij Daniel Dardha kwam een Siciliaans op het bord, Daniel had de opening zeer goed ingeschat en maakte verdienstelijk remise. Bij Simon Schrevens kwam een vreemde opening op het bord; e4 c6  d4 d5  Pc3 Dc7  exd Pf6  dxc Pxc  zwart kreeg wel een lichte compensatie maar al snel bleek het niet voldoende te zijn en wit haalde zijn vis op het droge.
Ria  koos voor de Pirc, verloor wel snel een pion maar het was voor de simultaangever een hele klus om het eindspel te winnen, pas rond 19u30 legde Ria haar koning om, een zeer sterke partij van ons Ria !! Bij Van der Steen kwam een Aljechin op het bord, wit koos voor de scherpste voortzetting:  de  4-pionnenvariant wat volgens de huidige theorie de Aljechin verdediging in een slecht daglicht stelet, zwart kwam onder grote druk te staan en verloor ook nog een stuk en de partij. Raoul speelde een vreemde variant van het Spaans  e4 e5  Pf3 Pc6  Lb5 Df6  waar je raar maar waar toch nog praktijkpartijen met vind in de online database, zwart verloor snel materiaal en de partij. Bij Van Laer kwam een Paulsen van het Siciliaans op het bord, zwart koos voor  O-O-O  en wit kon het met een klassieke combinatie  Pd5  uitmaken.
F0555
Bij Frans Mertens kwam een Steinitz van het Spaans op het bord, zwart kreeg een slechte loper versus goed paard en versplinterde koningsstelling, deze keer kon onze Frans niet herhalen wat hij vorig jaar deed, nl van Cools winnen. Helmut won na lang laveren de partij. Bij Báckskai kwam een Hippo op het bord wat vrij snel in elkaar stortte. Hofman misspeelde zich in de opening en kwam onder zware druk te staan tegen de witspeler in het middenspel, verloor een stuk en de partij.
Bij Lemeire kwam een Spaanse variant op het bord met  Lc5  ook hier kwam zwart snel onder druk en verloor de partij. Frans Leys koos voor het Frans, had lang een solide stelling maar sloot de damevleugel zodat Helmut op zijn vleugel eenvoudig won.
Alain Talon / Raoul Heyndrickx
Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.