Clubkampioenschap

Verslag van Speeldag 04/01/2017
In de eerste ronde van het nieuwe jaar ook weer zeer leuke partijen met hier en daar een zeer raar resultaat !
Reeks 1:
Bij Dardha B. versus Delvaux kwam wit met de “Larsen opening” af en stond na de opening  b3 e5  Lb2 Pc6  e3 d5  Lb5 Pge7?? Lxe5  gewoon een pion voor, wit begon echter raar te doen en zwart kwam zelfs een pion voor ! De witspeler bood remise aan en de zwartspeler nam het aan omdat hij niet zag hoe hij er door zou komen en vooral omdat hij uit een totaal verloren stelling ontsnapt was en blij met een remise.
Bij de partij van Daenen versus Serruys (reeds gespeeld op 14/12/2016), haalde de witspeler nog eens de “Grob” van stal wat ontstaat na  1.g4  , wit stond na een 10-tal zetten goed maar ging met zijn plan totaal de mist in en kwam in een verloren stelling terecht, het had echter de zwartspeler weer heel veel tijd gekost en wit kon nog het laken naar zich toe trekken  na een aantal slechte zetten van de zwartspeler.
Bij Ismailaj versus Michiels kwam een “Siciliaan”  op het bord met 2.Lc4 , André had een stuk geofferd of moeten we zeggen weggegeven, maar zoals altijd in een razend moeilijke stelling bleef de witspeler “a tempo” zetten, hierdoor kon de zwartspeler met een kleine combinatie winnen !  Als de witspeler even naar het bord zou kijken ipv a tempo te zetten….. Achteraf was het grappig  want de witspeler zei:”Je stond totaal verloren maar ik had je zet niet gezien.”, ik zou hem ook niet zien als ik twee seconden per zet gebruik.
Bij Knors versus Robbé kwam een “Franse doorschuif” op het bord met een extra tempo voor wit namelijk e4 c6  d4 e6   Pf3 d5  e5 c5, zwart kwam snel onder zware druk te staan als bijna alle zwarte stukken aan de damevleugel stonden kon wit een vernietigende koningsaanval starten en won overtuigend.
Reeks 2:
Bij De Cock versus Meulenbergs kwam een “Siciliaanse Maroczy” op het bord wat ontstaat na  e4 c5  Pf3 Pc6  d4 cd  Pd4 g6  c4, wit stond heel de tijd beter maar ook hier werd zwaar geblunderd door de witspeler en zwart won de partij.
Bij Cop versus Geylen kwam een “Pirc” op het bord waarbij wit koos voor  e4 d6  d4 <<pf6  <pc3 g6  Lg5, de zwartspeler had hier duidelijk geen ervaring mee, koos het verkeerde plan en gaf op de koop toe ook een pion weg, daarna nog een  en de zwarte stelling stortte in als een kaartenhuisje toen de witspeler zei:”Dat ziet er niet goed uit hé” , zei Leo:”Nee klopt, ik geef op !”
Reeks 3:
Bij Bruynseels versus Adriaense kwam een “Koning-Indische” op het bord, zwart speelde het veel te passief en dat mag je nooit doen in deze opening, wit kreeg heel de tijd een duurzaam voordeeltje en wist dit om te zetten naar winst !
Bij Vermaere en Roegiers kwam een soort “Nimzo-structuur” op het bord maar zonder dat zwart  Pf6  had gespeeld na  d4 e6  Pc3 Lb4  a3 Lxc3, zwart stond lang goed maar verloor toch de partij.
Bij Roofthoofd versus Mathé kwam weer de lieveling van zowel Fred als van Jan op het bord ” f4  Bird” , de zwartspeler speelde de opening heel raar maar dat zijn we gewoon van Mathé maar Jan liet zijn voordeel niet los en won de partij.
Aandacht:
Volgende inhaaldag is op 25/01/2017.
Op de website bij “Tornooien” en “Clubkampioenschap” kan men de inhaalpartijen opvolgen.
Alain Talon en Raoul Heyndrickx
Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.