Clubkampioenschap

Het schaakseizoen 2016 – 2017 is officieel gestart op 09 november 2016, in onze “Agenda” kan u alle data vinden. Ook is er info op het prikbord.
Eerst was er nog de prijsuitreiking van het ” Tornooi Jef Torfs 2016″ waar Alain Talon dit jaar met de eerste plaats ging lopen omdat o.a. Daniel Dardha en Robert Schuermans een aantal partijen niet konden spelen anders waren zij heel grote kanshebbers.
Het nieuwe seizoen van het clubkampioenschap is weer  van start gegaan en net zoals vorig jaar zal Alain proberen ieder ronde een kort verslag te geven van het partijverloop. Uiteraard niet alle borden maar een selectie van de partijen. Ook gaat Alain proberen om in de loop van het seizoen alle reeksen aan bod te laten komen.
In Reeks 1 waren er een aantal uitgestelde partijen en Robert was vrij. Het viel ons vooral op dat Fred er dit jaar niet bij was, wegens gezondheidsproblemen in zijn familie kan hij niet alle wedstrijden spelen en we hopen dat Fred nog eens een zal komen voor een partij.
img_0682De Clubkampioen had zijn handen vol met zijn grootvader in een Engelse opening. Voor Daniel, met de witte stukken, werd het een lange positionele partij waar onze clubkampioen duidelijk heer en meester was, na lang laveren moest zijn grootvader zijn koning omleggen.
img_0679We verwelkomen ook nieuwkomer in deze reeks, Serge Daenen, die in een “Siciliaan” met  2.f4  iets te optimistisch was met zijn aanval  en over de afgrond ging tegen zijn “blitzman” Bashkim. In onderstaande diagram 1  miste onze zwartspeler  Th4 !! wat mat loopt, hij speelde echter  b2 ??  ,zie diagram 2 , maar ook hier na  Lf8  van wit !  heeft zwart nog een heelmooie ontsnapping met remise !

image005In nevenstaande diagram miste onze zwartspeler  Th4 !! wat mat loopt.
Th4 !! Kxh4   Dxf4 !, Anders komt er Tg4 en Rh8 mat.
image006Hij speelde echter  b2 ??  zie nevenstaande diagram, maar ook hier na  Lf8  van wit !  heeft zwart nog een heel mooie ontsnapping met remise !
Zwart kan hier  Dxg2 doen !!!  Kxg2  Tc2 +! En wit heeft niets beter dan Kg3  Tg1  en remise anders komt er  b1 dame en zwart wint !
Maar zwart blunderde hier met b4 ?? en kan na Dxb4  opgeven  (Db4 dekt dan heel belangrijk het veld b1 !)
Er volgde nog na  Dxb4 Txf8  Dxf8 La4  Df6+ Kd7  e6+! Kc7  Tc3+ Kb6  Txb2+ Lb5   e7+ Ka5  Ta3+ La4   Db6 en mat !
Serge is bij deze dus gewaarschuwd dat het een zwaar seizoen zal worden.
img_0688Bij onze voorzitter en Knors ging het er ook heel vreemd aan toe, wit koos voor het normale  e4 c5  Pc3 Pc6  g3 e6  maar deed dan, je gelooft het nooit Lc4 om daarna de loper terug via  e2  naar  f3 te spelen, je kan ook direct Lg2 doen hé Marc Θ. uiteraard kon dat de witte stelling niet verdragen en zwart won vrij eenvoudig.
img_0691terug van weg geweest Rik Serruys, deze speelde met zwart tegen Erwin Delvaux , hier kwam een “Slavische” op het bord waar de zwartspeler verkrampt uit de opening kwam, maar wit kon zijn voordeel niet vasthouden en in het eindspel werd het remise.
In Reeks 2: Verbert versus Embrechts, daar kwam een “Philidor” op het bord , Jef won uiteindelijk deze partij.
img_0683
img_0684Bij Berghs versus Van Laer kwam een “Engelse opening” op het bord, de partij werd remise, het was een blunderpartij langs beide kanten, eerst stond wit gewonnen dan zwart en uiteindelijk…remise.
img_0681Bij De Cock versus Geerts kwam “Frans” op het  bord met  2.d3  ook een voorliefde van Robert James Fischer, zwart had hier duidelijk geen ervaring mee en kwam heel snel slecht te staan. Even later gaf zwart ook nog een stuk weg met een opgave als gevolg.
Bij Crauwels versus Cop kwam een “Koning Indische” op het bord, de witspeler voelde zich duidelijk niet op zijn gemak in deze opening en koos voor het zeer passieve  e3 . Zijn sluwe tegenspeler had ook nog de plaats gekozen en dat was aan de deur, de witspeler had hier duidelijk meer last van, uiteindelijk kon de zwartspeler ontsnappen met remise.
img_0685Bij Meulenbergs versus Geylen kwam ook hier het “Engels” op het bord, zwart stond lang gelijk maar in het eindspel ging hij ten onder.
In Reeks 3: Bij Vermaere versus Bruynseels kwam een “Blacmar Diemer” op het bord, de witspeler zal zeker zijn opening nog eens moeten nazien denk ik want i.p.v. een aanvalspartij werd het eindspel met een pion meer voor zwart. Uiteindelijk kon de witspeler toch nog ontsnappen met remise.
img_0699Bij Roofthoofd versus Van der Steen kwam Jan met zijn geliefde  1.f4  , hier kwam zwart met “From Gambiet” af, maar de witspeler was duidelijk niet onder de indruk en won eenvoudig.
Zo, vrienden, dit beknopt verslag voor de ronden die deze week zijn gespeeld, uiteraard niet alle partijen, volgende week probeer ik een aantal andere partijen te bespreken, tot dan !
Alain Talon / Raoul Heyndrickx
Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.