CK 2019-2020 Speeldag Nr 6 – 23/10/2019

Reeks 1: Alain en Hilde speelden hun onderlinge partij van ronde 9, hun beide tegenstanders konden vandaag niet aanwezig zijn op de club. Alain opende met d4 en liet deze keer zijn koffer met “rariteitenopeningszetten ( g4, h3  e.d.)” gesloten. De dame pion opening veranderde uiteindelijk in een Pirc verdediging. Blijkbaar werd de theorie van één van de vele Pirc varianten heel lang gevolgd. In het middenspel verhoogde wit de druk op de koningstelling van Hilde . Het kostte zwart een paard in ruil voor twee witte pionnen. Er ontstond een open g-lijn en tevens een zeer complexe stelling. De winnende voorzetting vinden, was niet simpel voor wit. Toch slaagde wit in zijn opdracht en won de partij na knap weerwerk van zwart. Serge moest  dit keer zijn meerdere erkennen in Bardhyl. Een ver opgerukt zwart paard zorgde voor enige verwarring in het witte kamp van Serge. Wie moest dat paardje temmen? Wit had de keuze tussen koning of loper. ’t Ja dreigen te nemen met de koning was  dit keer beter dan dreigen te nemen met de loper. Keuzes maken waarvan je niet onmiddellijk de impact ziet, dat is moeilijk. Toen later zwart ook nog een pion won leek de match in een definitieve plooi te vallen maar na dame ruil kwam wit terug in de partij. In het ontstane eindspel (P+T+4 pi voor wit tegen L+T+5 pionnen voor zwart) functioneerde de loper van zwart echter beter dan het paard van wit,
0-1.  Patrik won van Leo.

Reeks 2: In de partij Chris – Jef DM gingen we de Deense gambiet toer op. Zoals gewoonlijk offerde wit een pion om ontwikkelingsvoordeel te krijgen. Het was opletten geblazen voor zwart maar door zijn pion terug te geven kwam de partij vlug in kalm water terecht met remise als eindresultaat.

Reeks 3: ???

Reeks 4: Ria speelde een verdienstelijke partij tegen Maurice. Twee torens + loper tegen dame volstonden niet voor Ria omdat haar koning zonder dekking achterbleef.

Reeks 5: Raoul – George: De partij met Weense opzet, bleef lang in evenwicht. Een ongelukkige paarden zet van zwart verbrak de gelijke stelling. Wit profiteerde van de gelegenheid om een sterke aanval op te zetten. Door een onachtzaamheid versnelde George het einde van match en de mat die er zat aan te komen, kwam vlugger dan voorzien.

Jef DM.

Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.