SKD-Z Bekerfinale 2017

Jef De Meyer – Jef Meulenbergs 1 – 0:
Het is reeds enkele jaren geleden dat we nog eens een volwaardige partij tegen elkaar speelden. Wekelijkse blitzpartijen, enkele honderden onderlinge duels hebben wij reeds uitgevochten maar een serieuze confrontatie, dat dateert reeds van in 2013.  Door onze “blitzkes” kennen we het openingsrepertoire  van elkaar dus door en door. Gans de opening gewoonten overboord gooien, dat gaan we niet doen maar een variant op het bord brengen die we doorgaans niet spelen, dat moet kunnen. Het lot bepaalt wie de kleur mag kiezen en dit is me gelukkig goed gezind. Ik kies om de witte stukken te dirigeren.
Zoals ik Jef M ken, dan komt er na 1.e4 een Siciliaanse- of Franse opening op het bord. Voor de Siciliaan ga ik uit van mijn parate kennis, voor het Frans… daar gaan we mee op de verrassing spelen. Dus heb ik 50% kans op een klein schok effect. Ik reken er dus op dat Jef M niet buiten de lijntjes kleurt en met een totaal ander antwoord op de proppen komt. Een beetje mensenkennis en veel geluk wordt altijd beloond, vooral dit laatste geeft de doorslag.
Liefst 11 voorbereide zetten kwamen op het bord en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben Tarrasch eeuwig dankbaar want zijn variant bezorgde me in alle opzichten een gunstige uitgangspositie. De partij start dus met 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 en dan een ongeruste blik van Jef M. Mijn eerste doel is bereikt, ik spaar een beetje tijd op en zwart moet diep in zijn geheugen graven om  de juiste tegenzetten te vinden. Ik weet dat Jef M in het begin van zijn schaak carrière de Franse openingsvariant hanteerde maar dat is heel lang geleden.  Mijn tegenstander kiest op zet 3 voor c5. Nu volgt meestal 4.xd5 xd5, maar lepe Jef gaat daar niet op in. Hij speelt 4…-Dxd5 en hoopt op zijn beurt, mij een beetje uit mijn evenwicht te brengen. Maar als je een bekerfinale voorbereid dan voorzie je zulke hindernissen. Deze zijtak van de variant kan mij geenszins verontrusten want ook dit manoeuvre zit in ’t geheugen.  Stukken verder ontwikkelen en het verlies van de pion op d4 is ingecalculeerd. Nadien de zwarte dame met tempowinst verjagen en op zet 11 de pion op d4 terugwinnen. Voilà, dit is het plan en het lukt nog ook.  Zoals meermaals gebeurt, na een vroege dame zet, krijgen andere stukken het moeilijk om een goede plaats op het veld te bezetten en dat was nu niet anders. Zwart ’s witte loper op c8 staat lange tijd te niksen terwijl wit alle stukken zonder problemen in de strijd kan werpen. Met veel moeite krijgt zwart zijn zin en kan hij zijn loper naar b7 versassen. Jef M  denkt nu dat de grootste problemen achter de rug zijn en dat is ook zo. Toch blijft de stelling van wit iets comfortabeler, ik bezet de open d-lijn met een toren en beschik nog over het loperpaar. Nu ontstaat bij mijn tegenstander de gedachte dat na dame ruil de partij volledig in evenwicht komt. Op zet 24 gaat Jef M voor dame ruil maar het is geen dwingende zet en wit wil persé geen ruil. Ik speel op winst en als het niet lukt, dan maar remise, gevolgd door de reglementaire blitz partij(en). Maar… maar in al zijn ijver om deze ruil te forceren, gaat mijn tegenstander in de fout. Jef M moet op de 24ste zet wel met zijn dame spelen want de zwarte loper van wit valt deze aan. 24…- Dc6 kan, maar dame ruil zit er dan niet in. Met 24…-Dc7 kan dame ruil wel maar het blijkt een fatale blunder. Ditmaal moet ik dus van gedachte veranderen en toch maar ingaan op het verzoek van Jef M.
Zie diagram: 
Er volgde 25.Dxc7 Pxc7 26. Td7 Tec8 27.Lb6 en wit wint altijd een stuk. De partij gaat als volgt verder 27…-b4 28.Txc7 Txc7 29.Lxc7 xc3 30.xc3 Tc8 31.Le5 en wit staat gewonnen. Enkele zetten later geeft mijn vriend Jef op. Aan de toog gaat de ene Jef zijn verdriet verdrinken “met een pintje” en de andere Jef zijn overwinningsroes vergroten met  “ne roeie Porto”.
Wie had dat nu gedacht dat er “ne Jef en gene Patrik” de beker 2017 ging winnen!
PS:Een aandachtige site bezoeker mailt me dat 25. Txd5 me een fraaiere overwinning zou opleveren en dat klopt. Maar 25.Dxc7 blijft een dodelijke zet, alleen duurt de doodstrijd wat langer. Merci voor de info Luc.
Jef DM.
Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.