SKD-Z 2015-2016 Clubkampioenschap

Verslag van speeldag 22 – 18 mei 2016
Ook vandaag weer heel leuke en boeiende partijen ! Een aantal partijen speelden voor degradatie en dan wordt er natuurlijk altijd hard gevochten ! Zo dadelijk meer er over.
Reeks 1:
F2
In reeks 1 was het natuurlijk de topmatch tussen Daniel Dardha en Robert Schuermans. Hier kwam een Chigorin op het bord:  d4 d5  c4 Pc6. De witspeler koos voor een zeer rustige variant, al snel bleek dat de zwartspeler veel meer ervaring had met de opening dan de witspeler, wit maakte een foutje in de opening waarbij zwart licht voordeel kreeg. Uiteindelijk werd het een eindspel met enkel de zware stukken. Met een kleine combinatie kreeg Robert een dame tegen twee torens van wit maar zwart won hierbij ook nog een paar pionnen, wit kon niets anders doen dan een paar zetten later opgeven, een zeer sterke partij van de zwartspeler.
Bij Knors vs Ismailaj kreeg wit eerst snel voordeel na:  d4 d5  Pf3 Lg4  Pe5 Lh5  g4 Lg6  Pxg6  daarna liet wit toe dat zwart zijn loper kon geven voor het paard op  c3  en hiermee een zwakte kreeg op de damevleugel en zwart een ijzersterk paard op  c4 ! Zwart deed het echter ook fout erna en wit kreeg winnend voordeel maar toen het tijdnoodspook langs kwam ging ook dat voordeel weg en kwam er een totale remisestelling op het bord, de zwartspeler bleef zoals altijd a tempo spelen en blunderde hierdoor waar wit dan kon van profiteren en nog te winnen.
Bij Dardha Bardhyl  vs Robbé kwam een Skandinavische op het bord, het stond lang gelijk tot er weer een eindspel verscheen waar onze eindspelspecialist duidelijk beter in was en dat ook won.
F4
De thriller van de dag was bij Stryckers versus Meulenbergs, zwart koos voor het From Gambiet: f4 e5  fxe d6  wit kwam helemaal verloren te staan maar bleef vechten als een leeuw in een kooi ! Na heel de partij verloren gestaan te hebben wist onze Fred toch nog remise te maken en is hiermee al zeker van behoud in eerste.
Reeks 2:
Bij De Cock en Geylen kwam een Najdorf op het bord, wit deed heel vreemde dingen in de opening en al snel kreeg zwart de touwtjes in handen. Leo kwam vernietigend binnen op de a-lijn en won overtuigend de partij.
Bij Goddé Matthias versus Van Dingenen kwam Siciliaans op het bord, wit won vrij eenvoudig.
F5
Bij Cop versus Serruys kwam de ruilvariant van de Caro Kann op het bord, beide spelers kwamen vrij snel remise overeen.
F6
Bij Verbert versus Delvaux kwam een Colle op het bord, wit kwam kwaliteit achter, ik heb het einde niet gezien maar ik vermoed dat de zwartspeler weer een blunder van formaat gedaan heeft want wit won de partij in een verloren positie.
Reeks 3:
Bij Bruynseels en Van Laer kwam een vreemde variant van de Maroczy op het bord, de witspeler vocht in een slechte stelling maar vocht vooral tegen de rugpijn, ik zag Roger letterlijk en figuurlijk verkrampte gezichten trekken van de pijn ! wat zeker niet goed doet voor je schaken ! Roger kwam onder druk te staan en zwart won het middenspel.
F1
Pechvogel van de dag is wel Kuti, deze stond tegen Adriaense totaal gewonnen maar blunderde zijn dame weg wat uiteraard in dank aanvaard werd…
Alain Talon / Raoul Heyndrickx
Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.