SKD-Z 2015-2016 Beker

’t Was gisteren een weertje om te zwemmen of om een terrasje te doen met een frisse pint of een passende cocktail binnen handbereik. Een boottochtje is ook altijd een prachtig alternatief. Maar ja, het was ook de kwartfinale van de beker van SKD-Z. Gelukkig konden we in de grote zaal van ons clublokaal spelen die al bij al een aangename temperatuur had.
De partijen:
Richard kwam er vanaf zonder één druppel zweet achter te laten. Zijn tegenstander Jacques kon nooit op tijd in Familia zijn vanuit Gent. De laatste partij van “De Open van Gent” begon om 11:00. Enkel een miniatuurtje kon hem redden. Om 14:45 mocht Richard zich halve finalist noemen. Toch was hij niet de eerste halve finalist. Stan strafte een onnauwkeurigheid van Bardhyl genadeloos af. ’t Was een korte maar krachtige partij. Daarom hier de volledige weergave. 1.e4-c5; 2.Pf3-d6; 3.d4-xd4; 4.Pd4-Pf6; 5.Pc3-g6; 6.Le3-Lg7; 7.f4-Pg4;8.Lb5 (diagram 1)-Ld7 (fatale blunder met stukverlies, Kf8 was de enige speelbare zet. Pc6 Was nog mogelijk maar bij nauwkeurig spel van wit, was de winst toch in de “sacoche”.); 9.Dxg4(een vervelende kruispenning diagram 2)-Lxb5; 10.Pdxb5-Da5;11.Dc8 en mat in 2 dreigt. Knap werk Stan.
Diagram 1

Diagram 1

diagram 2

diagram 2


 

 

De partij tussen Frans W en Jef E verliep geruime tijd gelijkmatig. Een zijvariant van de Slavische verdediging verzandde stilaan in een stellingenoorlog.  Wit beschikte nog over het loperpaar maar er was weinig bewegingsvrijheid voor de schuinsmarcheerders. Toen besloot Frans om zijn witte loper te ruilen voor het witte exemplaar van Jef.  Ongelukkiglijk was het de beste loper van Frans die de doos inging. Plots werd het resterende paard van zwart veel dominanter tegenover de overgebleven zwarte loper van wit.  Na enig gemanoeuvreer van zwart won deze een pion en de vestiging van wit zakte als een kaartenhuisje in elkaar. Jef maakte het beheerst af.
De laatste partij was een revanche match tussen Leo,de bekerwinnaar van vorig jaar en huidig bekerfavoriet Patrik.  Vorig jaar wipte Leo, Patrik uit het tornooi. In een “Schotse Partij” leek Patrik aanvankelijk geen problemen te kennen. Hij kwam zelfs iets beter uit de opening. Leo herstelde het evenwicht en een misrekening van Patrik koste hem de kwaliteit. In de nabespreking ontstond de onvermijdbare diskutie ” Heeft Leo gewonnen gestaan?!” Het antwoord is:”Ja, Leo heeft gewonnen gestaan, maar de weg naar de overwinning liep door een mijnenveld”! Ongelukkiglijk voor de bekerwinnaar van vorig jaar verloor hij op weg naar de winst enkele ledematen. Mat dreigingen langs beide kanten en een onoordeelkundige beoordeling van de situatie koste Leo op zijn beurt de kwaliteit en de partij. Hier het cruciale moment van de partij! (zie diagram) 32. Lg5 brengt solaas en zelfs een iets betere stelling, Hij speelde echter 32. Dxh2 met als gevolg: Dag kwal…dag partij. Uiteindelijk was het een boeiende partij die alle kanten uit kon en dit jaar was het Patrik die aan het langste eind trok.
Leo - Patrik

 

 

De halve finale wedstrijden zijn:
Broekmans – Bleijenbergh
Embrechts – De Cock Stan
Kleur wordt bepaald door laagst gequoteerde speler.
JefDM.
Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.