Daniel Dardha Wereldkampioen Snelschaken bij -14 jarige

Daniel en papa Ben pronken in Chersonissos trots met de trofee van wereldkampioen snelschaken bij de -14-jarigen en met de Belgische driekleur.

De 12-jarige Daniel Dardha uit Deurne speelt op een internationaal schaaktornooi op het Griekse eiland Kreta momenteel alle tegenstanders op een hoopje. Met zeven gewonnnen partijen en twee onbesliste kroonde Daniel zich tot wereldkampioen snelschaken bij de -14-jarigen. In het open toernooi, waarin hij tegen volwassenen uitkomt, leidt hij de tabellen. Daniel droomt stilletjes van de absolute wereldtop.
Twee clubs
Daniel speelt zowel in Hoboken als in Deurne in clubverband. Misschien kan Daniel ooit in de voetsporen treden van Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen bij het schaken voor volwassenen? “Dat zou mooi zijn, maar ik hoop vooral dat ik andere jongeren aanzet om ook te leren schaken”, zegt het schaakwonder nuchter in een interview.
”De weg naar de absolute wereldtop is lang”, benadrukt vader Ben. “Om een grootmeester zoals Kasparov te worden moet je minstens 10.000 uur gespeeld hebben, wordt wel eens gezegd. Zijn studies Latijn komen trouwens nog altijd op de eerste plaats. Gelukkig krijgt hij van het Xaveriuscollege genoeg vrijheid om tijdens het schooljaar aan internationale wedstrijden deel te nemen.”

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.