CK 2019-2020 Speeldag Nr 8 – 13/11/2019

De staking bij “De Lijn” was de oorzaak dat er enkele partijen niet konden doorgaan. Gelukkig was de impact niet al te groot, zodat we niet te veel inhaalpartijen moesten plannen.
Reeks 1: De ban is gebroken voor Leo. Hij behaalde zijn eerste winstpunten tegen Bardhyl, toch geen meeloper in afdeling 1. Patrik en Bashkim blitste hun partij in een mum van tijd uit met een remise als eindresultaat. Lino en Serge begonnen hun partij in slaapmodus. Ze speelden met de verkeerde kleur, maar daar konden we nog een mouw aan passen omdat de terugmatch nog niet is gespeeld. Er zat reeds lang een remise in de pijplijn en die kwam er ook, al zal Serge daar toch niet al te content mee zijn. Op zet 19 liet hij de winst aan zich voorbijgaan. Zie diagram.

19.Tfe1 Dc5???? (19…Txe1+ 20.Txe1 Db4 21.Te3 d4 22.De4 Df8 23.Te1 dxc3 is de winnende variant.)
Jan en Alain speelden een aardig potje schaak die ook in remise eindigde. Niet voor het eerst maakte Alain gebruik van de Owen (dame fianchetto) verdediging. Het belangrijkste deel van de partij speelde zich af op de “dame vleugel”.   Zwart ging met zijn koning op wandel en dat kostte tijd en tempo’s.

Alain meende een doorbraak te kunnen forceren maar miskeek zich op de ontstane stelling. Het was plots alle hands aan dek. Hij besloot een paard te offeren voor 2 pionnen om de complexiteit te verhogen en zwindel mogelijkheden te bekomen. Wit verkeek zijn winstkansen door de verkeerde pion te slaan. Het kwam zo ver dat hij een zelfde tegenoffer als zwart moest doen om de meubelen te redden. Het werd dus uiteindelijk remise. Iedereen tevreden of niemand tevreden???!

In reeks 2 stonden er enkele keldermatchen op het programma. Jef DM won zijn partij tegen Kristo en de kwaliteitswinst van Jacques bleek voldoende te zijn om de volle buit binnen te rijven tegen John.
In reeks 3 bleek een ver opgerukte pluspion van Luc V voldoende voor winst tegen Frans W, al liep de winstvoering niet van een leien dakje. Sinds Frans C terug is uit verlof is hij niet meer te stoppen, dat ondervond dit keer Wilfried. Eén van de verrassingen van de dag is toch de overwinning van Ivo tegen Jan. Ivo veegde zijn spreekwoordelijke nul van het bord door de voormalige leider in te pakken.
In reeks 4 moest Frank echt zwoegen en zweten om John van zich af te houden. Het was de tijdsdruk en tijdsoverschrijding die John de das omdeden. Spijtig dat volgende week de clash tussen Marcel en Frank niet kan doorgaan.
Reeks 5: De overwinning van Louis tegen Raoul was al even spraakmakend als de overwinningen van Leo en Ivo. ’t Ja in de familie Ruts kon Louis zoon Ivo toch niet alleen met de pluimen laten lopen.
Jef DM

 

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.