CK 2019-2020 Speeldag Nr 11 – 11/12/2019

In reeks 1 stond de eerste plaats op het spel met de partij Talon – Daenen. Voor mij was het een match die in een rariteitenkabinet thuis hoorde. Om toch enig licht te laten schijnen in de schaakduisternis van deze partij heb ik mijn licht opgestoken bij een van de protagonisten.
Volgens Alain koos Serge na 1.d4 dikwijls voor het Hollands, maar ditmaal had hij daar blijkbaar geen zin in. Om alle voorbereiding van wit in de lappenmand te gooien speelde zwart h6! Natuurlijk heeft een ervaren schaakrot als Alain zulke zaakjes reeds op het bord gehad. Het bleek dat hij vroeger zelf al eens met h6 durfde uitpakken na 1.d4. ’t Ja toen kreeg hij 2.h4 als antwoord en daarom ging hij ditmaal ook voort met dezelfde zet. Volgende openingszetten kwamen nu op het bord: 1.d4 – h6; 2.h4 – d6. Toch was het al snel duidelijk dat Serge meer ervaring had met dat soort openingen dan Alain . Zwart bleek achteraf volgens de computer beter te staan maar na een 10 tal zetten koos Serge echter voor het verkeerde plan en een foute zet, die de zwarte stelling niet kon verdragen. Wit won de partij na twee grote blunders van zijn tegenstander, die duidelijk nog in Spaanse sferen zat. De zware toernooiweek in Benidorm was blijkbaar nog niet helemaal verteerd.
Er werden slechts 2 partijen gespeeld in reeks 1. In de andere partij won Jan van Hilde.
In reeks 2 was Jacques heel tevreden met het remise resultaat dat hij behaalde tegen zijn door de Spaanse zon gebruinde GM (volgens Jacques) tegenstander, Chris.
Stan speelde een “please remise” tegen Camille. Wat een “please remise” is, dat moet ge maar eens aan een van die twee patriotten vragen.
John hield tegen Jef M tot in het eindspel de partij in evenwicht maar na een foute toren zet  kon JM de zwarte loper van zijn tegenstander pennen. Dit luidde de zwanenzang van zwart in. Kwaliteitsverlies werd toren verlies en uiteindelijk partijverlies.
In een zwaar bevochte remise tussen Jef DM en Rik was tijdsdruk de beslissende factor van het eindresultaat. In een verloren stelling kon Jef DM veel schaken geven, heel veel schaken geven maar geen eeuwige schaak. Met lede ogen moest Rik berusten in remise. Alle regels van onze competitie in acht genomen was en is het een juiste uitslag. Na zulk een wedstrijd  rijst echter de vraag  “Als de financiële toestand van de club het toelaat, moeten wij dan geen digitale klokken aanschaffen met increment toepassingen?”. Misschien iets om op de volgende AV te bespreken.
Van de andere fronten (reeksen) buiten de uitslagen geen nieuws.
Jef D M

Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.