CK 2019-2020 Inhaaldag Nr 1 – 02/10/2019

Reeks 1: Lino en Marc hielden hun partij in evenwicht na een Scandinavische opening waar Marc op zet 2 verkoos terug te slaan met de dame. Wit speelde een vrij passieve partij. In voetbaltermen uitgedrukt, Lino schoot pas na 17 minuten een eerste keer op doel m.a.w. hij schoof pas op zet 17 een stuk voorbij rij 4. “Dat noemen ze dan lange termijn denken zeker”! Op de koningsvleugel van wit was er stilaan een gatenkaas ontstaan maar Marc profiteerde daar niet van en met nog vrij veel stukken op het bord werd er remise overeengekomen.

Nog een kleine rechtzetting van vorige week, de partij Lino – Alain duurde 25 zetten ipv de vermelde 16, voor aleer de vredespijp werd gerookt. De thuisanalyse van Alain wees ook uit dat Lino zijn twee pollekes mocht kussen met deze uitslag.

Hilde en Patrik speelden een boeiende partij. Zij kwam de kwaliteit en een pion vóór maar dat bleek niet voldoende voor winst. Of er later werd geblunderd  door wit  of dat Patrik voldoende compensatie had voor de  ingeleverde kwaliteit is me niet bekend. Ik was alleen verwonderd dat zwart de partij nog had gewonnen.  Zwart, offerde de kwaliteit tegen een sterk, centraal opgesteld paard en ging aldus met een pion voorsprong een complex middenspel in. Later speelde wit haar dame naar de damevleugel waarna zwart met dame, toren en paard koningsaanval kreeg. Vooral het zwarte paard bleek ijzersterk nadat wit verzuimde op haar beurt de kwaliteit te geven tegen een sterk paard +pion.
Toen Fred zijn parkeerproblemen probeerde op te lossen kwam Leo me vertellen dat hij al twee pionnen achterstond en de partij zo goed als verloren was. Eindstand:  Leo – Fred 1 – 3.

Reeks 2: Bij Rik en Jef M kwam een  Torre variant op het bord met een Grunfeld Indische achtergrond. Toen wit zijn sterke witte loper ruilde dacht ik dat zwart duidelijk in het voordeel kwam maar na enkele mindere zetten van zwart trok Rik het laken toch nog naar zich toe.

In reeks 3 domineerde het sterke paard van Rob de zwakke loper van Marcel. Met wat meer hulp van de witte dame zat er misschien meer in voor Rob maar dat gebeurde dus niet en zo eindigde de partij in remise. Marc was te sterk voor Wilfried.

Reeks 4: Mag ik schrijven, logische overwinningen van Frank en Maurice tegen Yannick en Didier?

Reeks 5: Raoul opende Engels maar verloor in de opening een pion door met een verkeerde loper te spelen. Als later ook nog een stuk de doos in moest doordat Frans met een pion een vork op een loper en paard van wit zette dan kwam Raoul in een zeer benarde situatie terecht. Het was de tweede keer op zeven dagen dat Raoul de boot inging tegen Frans.

Dit bericht is geplaatst in herbekijk. Bookmark de permalink.