23-09-2020 SKD-Z verslag tornooi Jef Torfs

Zoals verwacht kwamen er enkele topwedstrijden uit de bus. Eén rode draad liep door de partijen op bord 1 en 2 … namelijk “tijdsdruk”. Ook al zijn de regelementen voor iedereen gelijk, als je gewoon bent om met tijdbonussen te spelen dan is het aanpassen geboden wanneer je naar het “knock-out systeem” overstapt.
Volgens Alain die de zwarte stukken hanteerde op bord 1 kwam er een ”Basman” opening op het bord (d4- h6, Pf3-g5). Het was niet de eerste keer dat Alain zich liet inspireren door deze Britse IM. Ik herinner me een partij van hem in het CK tegen Lino. Aanvankelijk wist Marc Moors wel raad met deze opening maar geleidelijk aan geraakte hij toch in de verdrukking. Er kwam een niet te houden stelling voor wit op het bord, dixit Alain. Doch de ontstane tijdsdruk voor zwart, was de oorzaak van zijn ondergang. Met nog 1 minuut op de klok voor 35 minuten voor Marc zat een blunder van zwart er aan te komen en zo geschiedde. Ja, in een KO-systeem speelt tijd een belangrijke rol maar zoals ABBA ons allemaal al duidelijk heeft gemaakt…”The winner takes it all”.
Op bord 2 was de topper tussen Serge en Robert geprogrammeerd. Serge was zo vriendelijk om de partij door te sturen. Er kwam een Alapin variant van het Siciliaans op het bord. Robert pareerde de witte aanval met panache en wist uiteindelijk voordeel te halen … beslissend voordeel te halen. In een voor mij scherpe partijontwikkeling van zwart bleek deze de bovenhand te halen op de onderontwikkelde stelling van wit. Robert vertelde me na zijn partij dat tijdgebrek hem echter danig parten had gespeeld. Toen in het eindspel het doorslaggevend voordeel van Robert (een dreigende vrije plus pion) van het bord verdween, kon Serge opgeluchter beginnen te ademen. Uiteindelijk werd het remise met twee blote koningen op het bord.
Leo G, behield, net als Marc M het maximum van de punten na zijn partij tegen Frans W. Het was niet zonder slag of stoot dat Leo de partij won maar kwaliteitswinst was doorslaggevend voor het eindresultaat. Rudi, een andere kandidaat eindwinnaar had geen kind aan Ference en dit was ook het geval voor Jef M, die Hugo een fikse bolwassing gaf. Interessant was de partij tussen Frans C en Luc. Frans dacht in de opening een stuk te winnen maar verloor zelf een pion. Het was zwoegen en zweten totdat Frans uiteindelijk zijn pion terug won. In een eindspel met T+L+K en 3? pionnen voor wit, tegen T+P+K en 3? pionnen voor zwart leek al vlug een remise in de maak. Uiteindelijk werd het remise maar dit gebeurde pas na lang aandringen van zwart om toch nog het volle punt binnen te halen. Iets laten liggen Luc? Ik weet het niet, thuisanalyse brengt waarschijnlijk meer duidelijkheid. Laat eens iets weten of de overwinning je al dan niet is ontglipt.
Al bij al een aangename schaaknamiddag voor de 30 deelnemers. Een record opkomst sinds Corona ons schaakleven verzuurt. Hou het gezond mannen, blijf onze Corona afspraken na komen!
Jef DM.
Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.