2015 SKD-Z Beker

bekerLeo wint de beker! In een partij die lange tijd op remise leek te gaan eindigen, kon hij in een eindspel met  elk 2 lopers en 4 pionnen toch nog de overwinning binnenrijven.
Een overzicht van de partij: Er kwam een “Pirc” op het bord en dat was niet eens zo onverwacht. Uiteindelijk werd het de “Klassieke Variant” maar dat was toch een kleine verrassing voor Jef (zwart), die deze variant niet had verwacht. Hij dacht dat wit op zet drie, Ld3 boven het klassieke Pc3 zou verkiezen. Om het huiswerk van wit in de war te brengen besloot zwart enkele zetten later “een Fritz zetteke” te spelen. Het koste hem wel een tempo door 2x met de d-pion te spelen. Hierdoor behield Leo wel het initiatief maar de zetten werden een beetje voorspelbaar. Na dameruil werd het een gevecht om de openlijnen te bezetten met een toren. Het middenspel gerommel werd uiteindelijk afgerond naar het reeds vermelde eindspel. Het was een eindspel dat als eindresultaat, remise deed vermoeden, maar dat werd het niet. 
Waarom?!
Voor vele clubgenoten leek het een saai eindspel maar dat was het niet. De koningen waren geblokkeerd op hun eigen helft door de ontstane pionnen structuur. Elk had 2 pionnen op  zwarte en 2 pionnen op witte velden staan. ’t Was blijkbaar allemaal in evenwicht maar dat was het niet. Het verschil was niet voldoende voor winst maar de lopers van wit waren veel actiever dan die van zwart. Voor Leo was het moeilijk om een “blunderzet” te spelen, Jef moest altijd oppassen om niet in de fout te gaan. Zoals in de meeste gevallen bij ons, met het knock-out systeem van elk 90 minuten speeltijd, werd het een eindspel in tijdnood. Leo met nog 6 minuten op de klok en Jef met nog 4 minuten op de klok,  had dus alles samen de beste papieren, indien er toch een winnaar uit de bus zou komen. En zo geschiede ook. Op zet 48 deed Jef zijn fatale blunder. Wat volgde waren nog enkele totaal ontredderde zetten van zwart die niets meer ter zake deden.
Proficiat Leo!! Je bent de verdiende bekerwinnaar van 2015. Je hebt het moeilijkste parcours afgelegd om in de finale te geraken en je was ook de sterkste speler in de laatste partij.
Eindresultaat: Leo Geylen – Jef De Meyer 1-0.
Jef DM.
Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.